Realizirani projekti

 1. Čišćenje podmorja uvale Vela Luka i ekološko-kreativna radionica za djecu


U sklopu natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje dm odabrao 17 ekoloških projekata čiju će realizaciju podržati s više od 800.000 kuna. Među odabranim projektima čiju je realizaciju podržao dm je i akcija čišćenja podmorja uvale Vela Luka te održavanje edukativnih radionica, a koja se održala u subotu 18. lipnja 2022.

Akcija čišćenja okupila je Društvo za podvodne sportove Zagreb, Društvo športskih ribolovaca i ronilaca Zubatac (Vela Luka), Ronilački centar Tri porta koji su uz pomoć volontera, iz mora oko trajektnog pristaništa i dijela marine izvadili šest kubika otpada.

Uz pomoć Udruge za promicanje dječjeg kreativnog stvaralaštva i kulture Miki Trasi (Vela Luka) održana je i ekološko-kreativna radionica za djecu u kojoj su učili o važnosti očuvanja mora i utjecaju otpada na morske organizme.
 1. Pametna-solarna klupa


U dvorištu Osnovne škole Zdenka Turkovića postavljena je prva solarna klupa u Kutjevu, čime je realiziran projekt „Pametna-solarna klupa“ u sklopu dm-ovog natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje.

U srijedu, 14. rujna, gradonačelnik Josip Budimir, ravnatelj OŠ Zdenka Turkovića Milorad Bandalo te voditeljica natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje Martina Markota službeno su obilježili postavljanje solarne klupe koja će učenicima i djelatnicima škole, ali i drugim posjetiteljima omogućiti punjenje mobitela i računala korištenjem obnovljivog izvora energije.
 1. MaNaBu Movement: Spašavanje planete je timski sport


U subotu, 24. rujna, u sklopu ekološkog projekta „MaNaBu Movement: Spašavanje planete je timski sport“ udruga Pozitivne promjene je, uz podršku dm-a, u Samoboru održala edukativnu radionicu na kojoj su polaznici dječjeg vrtića Grigor Vitez učili o važnosti i načinima očuvanja prirode.

Naučeno su djeca primijenila posadivši vrt u dvorištu vrtića, koji će, uz mural akademske slikarice Iris Jambrek, biti trajni podsjetnik na važnost zajedničkih napora u očuvanju okoliša i prirode.
 1. Knine, evo ti špine


U petak, 30. rujna, u parku kod Trga Oluje, obilježeno je puštanje u rad prve od pet javnih slavina koje će u Kninu biti postavljene u sklopu ekološkog projekta „Knine, evo ti špine“. Projekt je osmislila Ekološka udruga „Krka“ Knin, a njegovu realizaciju je, u sklopu natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje, podržao dm.

Kako ističu iz udruge, primarni cilj projekta je smanjiti proizvodnju i spriječiti nepotrebno gomilanje plastičnih boca i jednokratne plastike te građanima i posjetiteljima Knina, najtoplijeg grada u Dalmaciji, osigurati dostupnost pitke vode.
 1. Dud lista gdje teče rijeka čista


U subotu, 1. listopada, u volonterskoj akciji koju je, uz podršku dm-a kroz natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje, organizirala Udruga za razvoj lokalne zajednice RAST, od otpada je očišćeno korito rijeke Voćinke te zelene površine uz obalu rijeke.

Volonteri i mještani pridružili su se akciji kako bi očistili rijeku u koju se odlažu velike količine otpada koji ugrožava lokalnu biosferu, a time i zaštićene sisavce poput vidre i dabra koji u njoj obitavaju.
 1. Čišćenje i zaštita morskih prašuma


U subotu, 6. kolovoza, u uvali Letavica održana je druga akcija čišćenja, nakon što je prva provedena u uvali Šimuni, a obje je uz podršku dm-a kroz natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje, proveo Centar za podvodna istraživanja Navalis s Paga.

U dvije eko akcije 37 ronioca volontera i 25 volontera na kopnu izvadili su 3,5 kubika otpada kako bi zaštitili livade morske cvjetnice posidonije. Uz akciju čišćenja, održana su i predavanja o flori i fauni koja se razvija u livadama posidonije na kojima su sudionici učili detalje o važnosti zaštite morskih cvjetnica.
 1. Dignano run - šporkica van


U subotu 10. rujna 2022. u Vodnjanu je održana plogging utrka „DIGNANO RUN – ŠPORKICA VAN“ koju je, uz podršku dm-a, organizirala Udruga za informiranje građana Vodnjanski đir, a u kojoj je 35 trkača prikupilo više od 150 kg sitnog otpada.

S organizacijom ekološko-sportskih aktivnosti Udruga Vodnjanski đir započela je još 2019. godine, kada su prvi put organizirali plogging utrku, a ove godine su za realizaciju utrke udružili snage s dm-om prijavivši svoj projekt na natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje.

Područna menadžerica dm-a Anđelka Ramljak uručila je nagrade najuspješnijim sudionicima, a s prikupljenih 12 kg otpada najuspješniji je bio Saša Jongić. Krupniji otpad prijavljen je lokalnom komunalnom poduzeću Contrada.
 1. Zavrtimo krug


U ponedjeljak, 19. rujna, u dvorištu Srednje škole - Centar za odgoj i obrazovanje u Zagrebu, postavljena je kompostana te su započeti radovi na pripremi terena za plastenik, čime je službeno obilježen početak provedbe projekta „Zavrtimo krug“ odabranog u sklopu dm-ovog natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje.

Riječ je o projektu kojim škola, uz potporu dm-a, daje zalog za održiviju budućnost strukovnog obrazovanja jer će projekt osigurati uvjete za izvođenje stručne prakse, edukaciju o kompostiranju i ponovnoj uporabi biljnog otpada te će omogućiti održivo upravljanje ostacima hrane u školskoj kuhinji i uzgoj začinskog bilja.

 1. ZA_bicikle


U srijedu, 22. rujna, gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek i voditeljica odnosa s javnošću u dm-u Martina Markota službeno su obilježili postavljanje solarnog servisnog stupa za bicikle u urbanom parku reGARDEN u Zaboku, a koji je odabran u sklopu dm-ovog natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje.

Kroz reGARDEN prolazi biciklistička staza koja povezuje Zabok sa susjednim gradovima te je često mjesto za odmor biciklista kojima će servisni stup omogućiti i popravak bicikala.

Marko Varga, vlasnik tvrtke QBen iz Zlatara koja je proizvela stup, prezentirao je njegove funkcije te je istaknuo prednosti korištenja solarne energije na kojoj QBen temelji svoje proizvode i poslovanje.

 1. Hranilište za bjeloglave supove u Parku prirode Učka


U četvrtak, 29. rujna, dm je Javnoj ustanovi Park Prirode Učka službeno predao donaciju kojom je osigurana hrana za bjeloglave supove na hranilištu, čime se omogućava stručno praćenje jedinki ove ugrožene vrste koje slijeću na hranilište.

U sklopu projekta koji je dm odabrao u natječaju {ZAJEDNO} za zelene ideje razvit će se i novi edukativni sadržaji za djecu i javnost kako bi se podigla razina svijesti o značaju i ugroženosti ove vrste.
 1. 1, 2, 3 Biciklom u školu idemo svi


U petak, 30. rujna, u Brodarici je službeno obilježena realizacija projekta „1, 2, 3 Biciklom u školu idemo svi“ u sklopu kojeg je, uz podršku dm-a kroz natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje, postavljena klupa koju su dizajnirali učenici te je uređeno biciklističko odmorište.

Cilj projekta je potaknuti učenike i njihove roditelje na korištenje bicikala pri dolasku u školu.
 1. Zazzujimo jedni za druge


U srijedu, 5. listopada, obilježen je završetak prve faze projekta „Zazzujimo jedni za druge“ Dječjeg vrtića Požega. Uz podršku dm-a kroz natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje, više od 380 malih polaznika dvaju objekata dječjeg vrtića odrastat će uz učenje o prirodi i njenim blagodatima te važnosti ekologije.

U prvoj fazi projekta postavljeni su hoteli za kukce, modularne gredice za sadnju ljetnog povrća te su obavljene pripreme terena za sadnju voćki. U sve aktivnosti uključena su i djeca koja su oslikala modularne gredice te su sudjelovala u predavanjima o rastu i uzgoju biljaka, s naglaskom na prednostima ekološke proizvodnje.
Top