Ekološki angažmanŽelimo da nas odgovorno ophođenje prema okolišu prati na svakom koraku. S ciljem uzornog djelovanja u našem okruženju neprestano se bavimo temom održivog razvoja te smo u tu svrhu pokrenuli niz ekoloških inicijativa s ciljem zaštite prirode i širenja snažne ekološke poruke kao zalogom sigurne budućnosti sljedećim naraštajima.

Tu čuvam prirodu

Torba prirodu čuva – rođendansko ozračje proslave 15 godina rada dm-drogerie markta na hrvatskom tržištu, u svibnju 2011. posvetili smo radeći za dobrobit prirode.

Kao tvrtka koja svojom poslovnom kulturom kontinuirano vodi računa o dobrobiti društva, dm je u slavljeničkoj 2011. godini odlučio građanima darovati jedan od mnogih projekata koji se tiču ekologije, društvene povezanosti i odgovornosti pod nazivom „Tu čuvam prirodu“.

Tijekom inicijative svojim smo vjernim kupcima pripremili 100.000 zanimljivih pamučnih torbi s atraktivnim uzorkom leptira u prepoznatljivim bojama dm-a, izrađenih u suradnji s Fashion.hr industrijom u pogonima URIHO-a te knjižicu s 15 bonova za odabrane proizvode uz koje su kupci mogli ostvariti znatne popuste. Ideja cijele inicijative koju je podržalo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva bila je privući pažnju velikog broja naših kupaca te ih potaknuti ne samo na to da osvijeste važnost očuvanja okoliša nego i da se aktivno uključe i nastave širiti ideju među svima koje poznaju.

Torbu i knjižicu kupci su mogli dobiti u zamjenu za svojih 15 starih vrećica koje je dm ekološki zbrinuo, točnije reciklirao. Ujedno smo svoju dosadašnju ponudu polietilenskih vrećica zamijenili onima izrađenim od recikliranih materijala.

Reciklirane vrećice su se prema svjetskoj praksi pokazale kao najbolje zamjensko rješenje platnenih torbi te su idealno rješenje za ekološki odgovornu kupnju zato što razvijaju deset puta manje stakleničkih plinova od papirnate, ali i šest puta manje od platnenih.

Istodobno i članove active beauty Svijeta prednosti potaknuli smo da se na blagajni pri kupnji odreknu nove polietilenske vrećice te da u kupovinu dođu sa svojim torbama ili već korištenim vrećicama kako bi ih tako nagradili s dodatnih 15 bodova na svojim dm karticama.

Ovu kampanju kupci su shvatili vrlo ozbiljno što pokazuje podatak da smo u samo mjesec dana prikupili gotovo 10 tona plastičnih vrećica koje smo ekološki zbrinuli.

Tako smo za ovaj naš jubilarni rođendan darivali višestruko, svoje kupce, prirodu, a time i sami sebe, jer najveća je vrijednost darivanja spoznaja da usrećujemo i obogaćujemo svijet u kojem živimo.

Mislite li pri kupnji i na prirodu?


Došao je i taj dan – od 1. veljače 2020. plastične vrećice više neće biti dostupne u dm-u. Jedan je to od mnogih koraka koje poduzimamo kako bismo svojim poslovanjem temeljenim na održivosti dali svoj doprinos očuvanju prirode i okoliša u kojem živimo i radimo. Tako ćemo svoje kupce pozvati da odaberu neku od održivih alternativa bilo da je riječ o papirnatoj vrećici ili trajnoj torbi, ali im dati i poticaj da to pretvore u naviku te se održivim varijantama koriste u svakodnevnom životu.
Pitate se kako jedna vrećica koju uzmemo pri kupnji može naškoditi okolišu? Računica je jednostavna – svake se godine diljem svijeta upotrijebi tri bilijuna plastičnih vrećica, jednu vrećicu koristimo u prosjeku 12 minuta što pokazuje koliko nam je lako odbaciti resurse uložene u njihovu proizvodnju, a da bi se razgradile, potrebno je između 15 i čak 1000 godina, ovisno o uvjetima u okolišu poput topline i vlage.
Nadalje, posljedice korištenja plastike za jednokratnu upotrebu vidljive su posvuda, a posebno na morskim obalama i u morima. Ne čudi to kada uzmemo u obzir da je u otpadu odbačenom u more udio plastike za jednokratnu upotrebu čak 49 posto, a udio je ukupne plastike viši od 70 posto. Plastični otpad sve više zagađuje mora te bi, prema istraživanjima, do 2050. u morima moglo biti više plastike nego riba. Kao da to nije dovoljno strašno, prema istraživanju provedenom 2004. u luci u Sydneyju nanočestice plastike pronađene su u mesu riba koje se hvataju za ljudsku prehranu. To pokazuje da plastika ulazi u hranidbeni lanac i dolazi na naše tanjure.

Postoji tisuću stvari koje možemo promijeniti kako bismo osvještenije živjeli. Kako to funkcionira? Tako da to i započnemo.


Odgovorno živjeti ne znači svakodnevno se ograničavati. Pazimo na vrijedne resurse, štedimo plastične vrećice i jačamo osjećaj blagostanja. Primjer je tomu prirodna kozmetika. Proizvedena je od biljnih sirovina i ne sadrži mikroplastiku. Proizvodi ne sadrže tvari zasnovane na mineralnim uljima, sintetičke mirise, boje i konzervanse niti su ispitivani na životinjama.
Ili uzmimo hranu primjerice – „Ono si što jedeš“, često se kaže. To jednostavno znači da hrana koju svakodnevno jedemo izravno utječe na osobnu dobrobit i zdravlje, a njezin uzgoj može oplemeniti ili zagaditi okoliš. Hrana koja se proizvodi na održiv način, tj. bez kemikalija, umjetnih gnojiva ili sintetičkih dodataka u ekološkoj poljoprivredi može doprinijeti zdravoj prehrani. Zbog toga smo ponosni na dm marku dmBio, nositelja certifikata Demeter i Naturland.
U svakom slučaju održivost ne znači potpuno promijeniti sve iz jednog dana u drugi i izbaciti stvari koje se još uvijek mogu upotrebljavati. Naime ništa nije održivije od uporabe postojećih resursa, a kada njih istrošimo, možemo ih zamijeniti održivim alternativama. Prvi je korak osvijestiti činjenicu da naše navike, i kupovne i ostale, mogu pomoći ili odmoći pri nastojanjima u očuvanju okoliša.


184.000 učenika svojim je zelenim koracima spasilo 46.500 stabala

Angažiran rad u području zaštite okoliša, promicanje ekoloških vrijednosti i nesebično prihvaćanje inicijative doprinosa boljitku zajednice odlike su vrijednih osnovnoškolaca koji su i ove godine ostvarili rekordne rezultate u prikupljanju staroga papira za recikliranje.

Čak 40.419 učenika iz 229 osnovnih škola iz svih krajeva Hrvatske rado se odazvalo našoj akciji Zeleni korak 2019., prikupivši pritom rekordnih 528 tona staroga papira što je čak 48 posto više u odnosu na prošlu godinu.

I simbolična pretvorba ostvarenih rezultata - svaka tona staroga papira spašava 17 stabala - vrijedan je pokazatelj izvrsnosti mladih ekologa. Svojim sigurnim, zelenim koracima ove su godine spasili čak 8.976 stabala i svojim primjerom pokazali smjer koji i mi odrasli trebamo slijediti. Učenike deset škola koji su prikupili najviše staroga papira i pokazali posebnu predanost zaštiti okoliša dm je nagradio opremom po izboru svake od škola u vrijednosti od 8.500 kuna i dm darovnim karticama u vrijednosti od 500 kn. Najbolji mladi ekolozi 2019. pohađaju osnovne škole “Donja Dubrava” (Zagreb), “I.G. Kovačić” (Lopatinec), “Studenci”, “Retfala” (Osijek) i “Ljudevit Gaj” (Nova Gradiška) te područne škole “Kutnjak”, “Torčec”, “Bročice”, “Glavina donja” i “Ljupina”.

Od 2012. kada su učenici prvi put prikupljali i reciklirali stari papir, u Zelenom koraku sudjelovalo je više od 184.000 osnovnoškolaca koji su u osam godina prikupili i reciklirali 2.738 tona staroga papira i tako spasili više od 46.500 stabala.

Tako već osam godina najmlađe potičemo na ekološku aktivnost i educiramo ih o važnosti brige za okoliš u sklopu akcije, a najuspješnije škole proteklih godina nagradili smo vrijednim nagradama poput pametnih ploča i kanta za sortiranje otpada, elektroničkih mikroskopa i različitih usluga radi unapređenja radnog okruženja za učenike.

Veselimo se novim zelenim koracima najmlađih članova zajednice!

dm green city project


dm green city project zabavno-edukativnim aktivnostima ima cilj informirati građane o svim aspektima održivog razvoja. Projekt je svake godine pratio UN-ovu Međunarodnu godinu te je tako 2012. pokrenut u znaku Međunarodne godine energetske učinkovitosti. U 2013., u Međunarodnoj godini voda organizirali smo niz aktivnosti kojima smo željeli podići razinu svijesti o važnosti voda i aktivnom sudjelovanju građana u njihovoj zaštiti. Povodom Međunarodne godine obiteljske poljoprivrede dm green city project 2014. posvetio se hrvatskim obiteljskim gospodarstvima i domaćoj ekološkoj proizvodnji. U 2015., Međunarodnoj godini svjetlosti, projekt je objedinio socijalne i ekološke sastavnice održivog razvoja kako bi građanima pokazao da u svakodnevnom životu mogu doprinijeti održivoj budućnosti zajednice, a jedan od ciljeva projekta bio je i informiranje građana o izazovima s kojima se slijepe i slabovidne osobe suočavaju u svakodnevnom životu.

Sve su aktivnosti projekta tradicionalno započinjale proslavom Dan planeta Zemlje na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a nastavljale su se turnejom po hrvatskim gradovima kojom se nizom edukativno-zabavnih aktivnosti željelo podići razinu svijesti o važnosti održivog razvoja.


Na kraju projekta svake godine dm je nagradio istaknute primjere promicanja društvene odgovornosti i održivog razvoja na dodjeli dm green city nagrada. Nagrade pojedincima, tvrtkama i organizacijama za doprinos u zaštiti okoliša dodjeljivali smo u osam kategorija: najbolji eko edukativni projekt, najbolja eko akcija, najbolja eko kampanja, najbolja eko ambalaža, najbolja eko inovacija/proizvod, najbolja eko fotografija, najbolji eko dokumentarni film te posebno dostignuće u zaštiti okoliša.
Top