Ekološki angažmanŽelimo da nas odgovorno ophođenje prema okolišu prati na svakom koraku. S ciljem uzornog djelovanja u našem okruženju neprestano se bavimo temom održivog razvoja te smo u tu svrhu pokrenuli niz ekoloških inicijativa s ciljem zaštite prirode i širenja snažne ekološke poruke kao zalogom sigurne budućnosti sljedećim naraštajima.
 

Tu čuvam prirodu

 
Torba prirodu čuva – rođendansko ozračje proslave 15 godina rada dm-drogerie markta na hrvatskom tržištu, u svibnju 2011. posvetili smo radeći za dobrobit prirode.
 
Kao tvrtka koja svojom poslovnom kulturom kontinuirano vodi računa o dobrobiti društva, dm je u slavljeničkoj 2011. godini odlučio građanima darovati jedan od mnogih projekata koji se tiču ekologije, društvene povezanosti i odgovornosti pod nazivom „Tu čuvam prirodu“.
 
Tijekom inicijative svojim smo vjernim kupcima pripremili 100.000 zanimljivih pamučnih torbi s atraktivnim uzorkom leptira u prepoznatljivim bojama dm-a, izrađenih u suradnji s Fashion.hr industrijom u pogonima URIHO-a te knjižicu s 15 bonova za odabrane proizvode uz koje su kupci mogli ostvariti znatne popuste. Ideja cijele inicijative koju je podržalo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva bila je privući pažnju velikog broja naših kupaca te ih potaknuti ne samo na to da osvijeste važnost očuvanja okoliša nego i da se aktivno uključe i nastave širiti ideju među svima koje poznaju.
 
Torbu i knjižicu kupci su mogli dobiti u zamjenu za svojih 15 starih vrećica koje je dm ekološki zbrinuo, točnije reciklirao. Ujedno smo svoju dosadašnju ponudu polietilenskih vrećica zamijenili onima izrađenim od recikliranih materijala.
 
Reciklirane vrećice su se prema svjetskoj praksi pokazale kao najbolje zamjensko rješenje platnenih torbi te su idealno rješenje za ekološki odgovornu kupnju zato što razvijaju deset puta manje stakleničkih plinova od papirnate, ali i šest puta manje od platnenih.
 
Istodobno i članove active beauty Svijeta prednosti potaknuli smo da se na blagajni pri kupnji odreknu nove polietilenske vrećice te da u kupovinu dođu sa svojim torbama ili već korištenim vrećicama kako bi ih tako nagradili s dodatnih 15 bodova na svojim dm karticama.
 
Ovu kampanju kupci su shvatili vrlo ozbiljno što pokazuje podatak da smo u samo mjesec dana prikupili gotovo 10 tona plastičnih vrećica koje smo ekološki zbrinuli.
 
Tako smo za ovaj naš jubilarni rođendan darivali višestruko, svoje kupce, prirodu, a time i sami sebe, jer najveća je vrijednost darivanja spoznaja da usrećujemo i obogaćujemo svijet u kojem živimo.

dm green city project


dm green city project zabavno-edukativnim aktivnostima ima cilj informirati građane o svim aspektima održivog razvoja. Projekt je svake godine pratio UN-ovu Međunarodnu godinu te je tako 2012. pokrenut u znaku Međunarodne godine energetske učinkovitosti. U 2013., u Međunarodnoj godini voda organizirali smo niz aktivnosti kojima smo željeli podići razinu svijesti o važnosti voda i aktivnom sudjelovanju građana u njihovoj zaštiti. Povodom Međunarodne godine obiteljske poljoprivrede dm green city project 2014. posvetio se hrvatskim obiteljskim gospodarstvima i domaćoj ekološkoj proizvodnji. U 2015., Međunarodnoj godini svjetlosti, projekt je objedinio socijalne i ekološke sastavnice održivog razvoja kako bi građanima pokazao da u svakodnevnom životu mogu doprinijeti održivoj budućnosti zajednice, a jedan od ciljeva projekta bio je i informiranje građana o izazovima s kojima se slijepe i slabovidne osobe suočavaju u svakodnevnom životu.
 
Sve su aktivnosti projekta tradicionalno započinjale proslavom Dan planeta Zemlje na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a nastavljale su se turnejom po hrvatskim gradovima kojom se nizom edukativno-zabavnih aktivnosti željelo podići razinu svijesti o važnosti održivog razvoja.
 
Kako bismo potakli najmlađe na ekološku aktivnost i educirali ih o važnosti brige za okoliš u sklopu akcije Zeleni korak učenici osnovnih škola svake godine skupljaju i recikliraju stari papir, a najuspješnije škole proteklih godina nagradili smo vrijednim nagradama poput pametnih ploča i kanta za sortiranje otpada, elektroničkih mikroskopa i različitih usluga radi unapređenja radnog okruženja za učenike.
 
Na kraju projekta svake godine dm je nagradio istaknute primjere promicanja društvene odgovornosti i održivog razvoja na dodjeli dm green city nagrada. Nagrade pojedincima, tvrtkama i organizacijama za doprinos u zaštiti okoliša dodjeljivali smo u osam kategorija: najbolji eko edukativni projekt, najbolja eko akcija, najbolja eko kampanja, najbolja eko ambalaža, najbolja eko inovacija/proizvod, najbolja eko fotografija, najbolji eko dokumentarni film te posebno dostignuće u zaštiti okoliša.
Top